De Wilde Roos: Praktijk voor Yoga, Ayurveda en Auroreading

Home
Ayurveda
AurareadingEerste consultCoachingVoedingsadvies Massage Yoga & meditatie klankmeditatie WorkshopContact met de Wilde RoosLinksDe Wilde Roos: Praktijk voor Yoga, Ayurveda en Auroreading

Ayurveda: therapie en coaching bij ziekte

Ayurveda (spreek uit 'ajoerveda') is de traditionele Indiase geneeskunst.
De ayurveda gaat er vanuit dat een mens geboren wordt met een unieke constitutie. De ene mens is van nature rustig, een ander is juist vurig of beweeglijk. Deze oorspronkelijke natuur uit zich op alle levensniveau's. Zo is de spijsvertering bij de ene mens langzaam en regelmatig, bij een ander juist snel of onregelmatig. De ene mens is gelijkmoedig van karakter, de ander heftig of wispelturig. Zolang iemand in staat is om te leven vanuit zijn geboorteconstitutie, vanuit zijn eigenheid, zal hij in evenwicht blijven. Zodra hij vervreemdt van zijn wezenlijke eigenschappen zal hij ziek worden. De ayurveda beschouwt daarbij lichaam, geest en ziel als eenheid. Een ayurvedisch therapeut werkt daarom op alle levensniveau's; hij geeft o.a. adviezen op het gebied van voeding en kruiden, reiniging, beweging, adem, leefstijl, bewustwording en meditatie. Hij gaat daarbij altijd uit van de persoonlijke constitutie en de specifieke onevenwichtigheid van de cliënt. Alles is er op gericht om de cliënt weer in contact te brengen met zijn zelfgenezend vermogen. Bewustwording van je eigen gevoel van harmonie staat daarbij centraal. De problemen waarmee je bij een ayurvedisch therapeut terecht kunt, zijn zeer uiteenlopend, zoals spijsverteringsproblemen, ademproblemen, diabetes, spanningsklachten, depressiviteit, burnout, impotentie, slaapproblemen of innerlijke verwarring. Ook bij chronische lichamelijke of geestelijke klachten kan hij je coachen in je ziekteproces.

In vroeger tijden kreeg een ayurvedisch arts een bepaald salaris. Ieder keer als er iemand ziek werd in het dorp ging dat van zijn salaris af! Mede hierdoor is de ayurveda altijd sterk gericht geweest op preventie. Al in een vroeg stadium werd gereageerd op ziektesignalen door bijvoorbeeld het aanpassen van de voeding of de leef- en denkwijze.
In de behandeling gaat het niet alleen om het bestrijden van de ziektesymptomen. In essentie gaat het om het zodanig coachen van de cliënt dat hij op alle niveau's (lichamelijk, geestelijk en spiritueel) weer gaat leven in overeenstemming is met zijn oorspronkelijke constitutie.


Ayurveda: therapie en coaching bij ziekte

  [naar Boven]